Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/search_api/search_api.module on line 1332

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/views/includes/view.inc on line 2553

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 753

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_string.inc on line 272
Siian kalastus | Koukussa.fi

Siian kalastus

Pyrimme kehittämään artikkeleitamme jatkuvasti. Jos huomaat virheitä tai puutteita, kirjoita siitä täällä.

Aste: 
Kirjoittaja: 
Siian onginta

Siian onginta on suosittu harrastus, eikä vain siitä syystä, että sitä voi tehdä jopa kaupunkien rannoilla, vaan myös siksi, että näistä jopa kilon kokoluokkaa olevista kaloista saa tehtyä oikein maittavan aterian kohtuullisella vaivalla. Onkiminen itsessään on kalastusmuodoista helpoimpia, sillä onki laitetaan heiton jälkeen kivenkoloon tai haarakeppiin pystyyn ja sitten vain odotetaan, että kala nappaa. Paljon passiivisempaa ei "aktiivinen kalastus" voisi olla.


Lahko: Lohikalat 
Levinneisyys: koko Suomi
Alamitta: -ei ole-
Suomenennätys: 7,08 kg

Mistä ja milloin siikaa saa?

Parhaiten siian onginta onnistuu keväällä heti jäidenlähdön jälkeen ennen kuin särkikalat ja ahvenet ehtivät samoille rannoille. Myös syksyllä onnistaa, kun samat kalat lähtevät syömästä syöttejä siikojen edestä.

Parhaat kalastuspaikat ovat hiekkapohjaisilla rannoilla, joilla siika saa syötyä ravinnokseen esimerkiksi monisukasmatoja. Veden syvyys on mieluiten reilusta metristä neljään metriin, mutta tärkeämpää on kuitenkin se, että kala löytää syötin. Pohjalla ei saisi olla liikaa kasvustoa, johon syötti takertuu ja käy näin pyyntikelvottomaksi.

Siika liikkuu parvissa, joten kalastaessa voi joutua odottamaan pitkäänkin, mutta parven osuessa hyvin kohdalle, saa ruokakalat nopeasti ylös. Toisaalta mikäs siinä on loikoillessa tuulen suojassa vähän matkan päässä ongesta, kevätauringon lämmittäessä talven aikana jäätyneitä luita ja ytimiä. 

Keväällä

Siian kalastuskausi alkaa heti jäidenlähdön jälkeen ja päättyy kun vedet lämpenevät sen verran, että myös särkikalat ja ahvenet tulevat rantavesiin rohmuamaan syöttejä siikojen edestä. Sesonki on parhaimmillaan huhtikuun puolen välin paikkeilla riippuen kevään kulusta. 4-5 asteisesta vedestä siiat alkavat siirtyä jo ulommas saaristoon, mutta eivät katoa kuitenkaan syvänteisiin. Ulkosaaristosta siikaa voi saada vielä muutama viikko sen jälkeen, kun kausi sisäsaaristossa päättyy.

Jos kalastajalla on vene käytössään, pidentää se sesonkia jonkin verran, kun siikaa voi seurata ulkosaaristoon. Tällöin kuitenkin pitää olla mukana ankkureita, joilla veneen saa kahlittua tarkasti paikalleen.

Syksyllä

Syksyn lopulla, kun särkikalat ja ahvenet painuvat jo syvemmälle, voi siikaa ehtiä kalastaa jonkin aikaa ennen jäiden tuloa. Siiat ovat samoilla paikoilla kuin keväisinkin, mutta ovat ehkä vähän valikoivampia ravintonsa suhteen. Siika voi olla myös hiukan lähempänä pintaa, joten aivan tavallisella koho-ongellakin voi onnistaa.

Onkiminen

Itse kalastukseen tarvitaan kelaonki, johon tehtävään käy mainiosti oikeastaan mikä tahansa virveli, mieluummin pitkä sellainen. Jos siima valitaan pelkästään siian onginnan vuoksi, kannattaa valita räikeän fluorisoidun väristä monofiilia. Kohtuullisen ohut siima riittää (~0,25mm). Siimaan laitetaan liukupaino tai jokin vastaava paino, jonka läpi siima voi kulkea ja päähän sidotaan n. puolen metrin peruke kiinni lukolla, joka estää painoa liukumasta liian pitkälle. Koukun ei tarvitse olla kovin iso (kooltaan 6-10) . Koukkuun pujotetaan mato vähän jigin tapaan aloittaen madon päästä ensin vähän matkaa koukkua pitkin, jonka jälkeen madon kyljestä ulos, niin että osa koukun mutkasta jää näkyviin. 

Siika on alkukeväällä tarkempi syötin ja koukun suhteen, eikä tartu, jos peruke tai koukku ovat liian isoja. Kevään edetessä kala käy ahneemmaksi.

Syötti heitetään veteen rauhallisesti, jotta mato pysyy paikallaan ja peruke voidaan suoristaa ennen kuin ottiväline vajoaa pohjaan asti. Pohjalla olevaa onkea ei saisi enää liikuttaa, jotta koukku ei sotkeennu turhaan pohjakasvillisuuteen. Kun onki on pohjalla, kelataan siimat löysät pois ja jäädään odottelemaan vavan päätä tarkkaillen. Kova tuuli saattaa vaikeuttaa ongintaa löystäen siimaa ja liikuttaen koukkua. Ratkaisuina ovat ohuempi siima, painavempi paino tai vavan kärjen laskeminen alemmas. 

Kalan ottaessa kiinni vavan pää alkaa väpättää. Tässä vaiheessa pitää toimia rauhallisesti ja antaa kalan mutustella matoa aina koukkuun asti.  Vasta sen jälkeen on aika nostaa kala ripeästi rantaan. Yleensä siika nielaisee koukun vatsaansa asti, joten irtoamisesta ei ole vaaraa. Haasteena onkin saada onki takaisin ottipaikkaan mahdollisimman nopeasti, jotta parvi ei ehtisi karata. Koukun irrottamiseen hyvä apuväline on vähän opettelemista vaativa irroituspuikko, joita saa kalastustarvikeliikkeistä. Toinen vaihtoehto on varata vaihtoperuke mukaan, jonka ansiosta ongen saa nopeasti takaisin veteen ja siian käsittelyssä ei tarvitse sen enempää hätiköidä.


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; backup_file has a deprecated constructor in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/backup_migrate/includes/files.inc on line 121

Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/rules/ui/ui.plugins.inc on line 20