Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_string.inc on line 272
Siian pilkintä | Koukussa.fi

Siian pilkintä

Pyrimme kehittämään artikkeleitamme jatkuvasti. Jos huomaat virheitä tai puutteita, kirjoita siitä täällä.

Aste: 
Kirjoittaja: 

Taitava kalamies nappaa siian lähes koska tahansa, mutta parhaimmat mahdollisuudet siian pilkintään ajoittuu syys- ja kevätjäille.

Siika aloittaa kudun syyskuussa ja lopettaa joulukuussa. Kudun alkamisaika riippuu paikasta ja vuodesta, mutta veden lämpötilan tulisi olla 2-6 astetta. Järvissä siika kutee mataliin vesiin sora- ja hiekkapohjaisiin paikkoihin. Merellä elävät karisiiat kutevat kareille syvänteiden reunoille. Vaellus- plankton- ja pohjasiika kutevat jokiin. Siiat jäävät vartioimaan mätiään noin kuukaudeksi, jolloin on parhaat ajat saada pilkkisiika.  

Järvisiika

Järvissä seuraava h-hetki on mateen kudun aikaan tammi-/maaliskuussa, jolloin mätirosvonakin tunnettu siika tankkaa itsensä  aivan täyteen.  Kevätjäillä siika on jälleen aktiivinen ja löydät kalat matalasta. 

Pilkkiminen

Siikaa pilkitään yleisesti mormuskalla mutta muutkin pienet pilkit kelpaavat joiden väri on yleensä kulta, hopea, keltainen tai musta. Syötiksi voidaan laittaa erilaisia kärpäsentoukkia ja matoja. Mormuskan yläpuolelle   kannattaa sitoa myös 15-30cm päähän tapsilla pieni tumma perho, perhot ovat joskus osoittautuneet erittäin hyviksi.  Morria pomputetaan pienillä pompuilla pohjassa ja pohjan tuntumassa aluksi 5 sekuntia, jonka jälkeen aletaan hitaasti nostamaan värisyttäen morria ylöspäin noin 50 cm ajan välillä pysäyttäen. Jos kalastat erittäin matalassa, kannataa morri nostaa aivan jäänreunalle, mistä yleensä siika morrin suuhunsa imuroi.  Jos vesistö on kirkasvetinen, niin kannattaa mukaan ottaa makuualusta, jolloin voit katsella avannon tapahtumia ja  varsinkin lumisella jäällä estää valon pääsyä jään alle. Siika usein vain katselee morria ja ui välinpitämättömästi pois. Tuuri ja kädenjälki usein ratkaisee saako saalista vai ei. Makuualustalla kalastavat näkevät siian liikkeet ja osaavat pysättää vieheen oikeassa kohdassa jolloin siika todennäköisemmin nappaa.


Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/rules/ui/ui.plugins.inc on line 20