Hauen kalastus

Pyrimme kehittämään artikkeleitamme jatkuvasti. Jos huomaat virheitä tai puutteita, kirjoita siitä täällä.

Aste: 
Kirjoittaja: 
Hauki saaliina

Pohjois-Lapin korkeita tunturivesiä lukuunottamatta haukea esiintyy koko Suomessa, niin sisä- kuin ulkovesissä. Hauki on ahvenen ohella yksi yleisimmistä sisävesiemme kaloista ja sitä on arvioitu löytyvän 80-90 %:sta järvistämme. Hauki kutee sisävesissä pian jäiden lähdön jälkeen viikosta kahteen viikkoon. Merellä kutu alkaa vähän myöhemmin ja voi kestää kesäkuuhun asti. Kutupaikkana ovat yleisimmin sulamisvesien tuottamat matalikot ja ruovikot.

Hauella on erittäin terävät hampaaat ja kidukset, joita kannattaa varoa. Ne ovat tulleet varmaan kaikille vähänkin enemmän kalastusta harrastaneille tutuiksi.


Lahko: Haukikalat
Levinneisyys: koko Suomi
Alamitta: -ei ole-
Suomenennätys: 18,8 kg
Ihannelämpötila:  7-17 ºC

Mistä ja milloin haukea saa?

Yleisesti ottaen hauen kalastus alkaa kudun jälkeen keväällä, pitää kesällä taukoa ainakin isompien yksilöiden osalta ja jatkuu syksyllä vesien viilentyessä.

Keväällä

Hauki kutee sisävesissä jäiden lähdön aikaan, joten varhaishauen virvelöintiä pääsee yrittämään lähinnä meristä. Ennen kutua hauki syö nihkeästi ja voi oleskella aivan "väärissä" paikoissa. Heittelyn sijaan voi olla parempi turvautua tällöin vetouisteluun. Kalat hakeutuvat usein samoille alueille, joten tärpin sattuessa voi hyvillä mielin jäädä heittelemään ja saada kalalle kaverin veneeseen. Hauki on talven jälkeen vielä tällöin aika jäässä, joten hitaasti uivat vieheet hitaalla uitolla ovat ehkä se paras ratkaisu. 

Kevään edetessä, kudun aikana ja varsinkin vähän sen jälkeen hauet ovat erittäin aktiivisia. Kutupaikkojen läheisyydestä löytyy kuteneita sekä vielä kudulle odottavia yksilöitä. Näistä vesistä hauet etsivät kevätpaaston jälkeen syötävää ja hauki nappaa varsinkin ruovikkojen reunoilta ja karikkojen läheisyydestä erinomaisesti, suorastaan raivoisasti.

Kesällä

Veden lämmetessä loppukeväästä ja alkukesästä suuremmat hauet siirtyvät syvemmälle viileämpiin vesiin. Siirtyminen ei tapahtu kertaheitolla, vaan vähitellen lämpötilan kohotessa.

Keskikesällä merellä suuret yksilöt ovat siirtyneet kylmempiin vesiin, syvänteisiin ulkosaaristoon tai selkävesien karikkojen tuntumaan ja kalan saa napattua lähinnä vain uistelija, joka saa vieheensä uimaan tarpeeksi syvällä. Sama tapahtuu vähän pienemmässä mittakaavassa sisävesissä. Välillä kuitenkin isommatkin hauet voivat nousta rannoille "ottamaan aurinkoa".

Jos suurhauki ei ole se ainoa tavoite, löytyy parikiloisiakin yksilöitä rannan lämpimästä vedestä kaislikkojen reunoilta ja muilta kutupaikkojen lähistöiltä läpi kesän.

Syksyllä

Syksyä voidaan sanoa hauenkalastuksen parhaaksi ajaksi. Vesi on viilentynyt kesän helteistä, kala lihonut kesän aikana ja nappaa hyvin. Sen lisäksi ruovikot ja muu kasvillisuus on vedessä täydessä mitassaan, joten kalan oleskelupaikat on helpommin havaittavissa myös pinnalta. Isommat yksilöt uivat satunnaisesti ruokailemaan matalikkoihin, mutta jos näistä "varmoista" paikoista ei tunnu löytyvän syöntiä, on hauki todennäköisesti syvemmällä, josta kalan löytää helpoiten uistelemalla. Kalat oleilevat luultavimmin tällöinkin lähekkäin, joten ottipaikalle kannattaa jäädä heittelemään.

Kun syksy alkaa taittua talveksi, alkaa hauki taas passivoitua. Tällöin kalastus muistuttaa hyvinkin paljon alkukevättä, jolloin pohjassa jurottaviin haukiin on vaikea saada kontaktia. Hauki kaipaa nyt hitaasti uivia vieheitä, joita saa uitettua suoraan kalan nenän eteen.

Talvella

Kuten avovesiaikaan, myös talvella hauki saalistaa pohjakasvillisuuden seassa vaanien. Tämän takia kalaa kannattaa etsiä samoista paikoista kuin avovedenkin aikaan, mm. ruovikkojen reunoilta lahdista ja salmista. Alkutalvella pohjakasvillisuus pysyy vielä hengissä, mutta paksun lumipeitteen estettyä valon pääsyn jään läpi kasvit kuihtuvat ja samalla hauki passivoituu. Vaikka sydäntalvella yleensä ei haukea tarkoituksella kalasteta, voi ahvenpilkillä oleva kalastaja saada suuriakin kontakteja hauen kanssa, jopa riesaksi saakka. 

Keväämmällä lumen sulettua jään päältä hauet aktivoituvat jälleen. Ne oleskelevat kutupaikkojen läheisyydessä ja voivat olla jonkin aikaa hyvinkin aktiivisella syöntipäällä.


Pilkkiminen

Hauki on arka kala, joten reiät kannattaa porata kerralla muutaman metrin välein ruovikon reunalle, jonka jälkeen annetaan hauelle vähän aikaa toipua tästä rymistelystä. Sitten ensimmäisestä reiästä lähtien aloitetaan kalastus. Hauki ottaa yleensä muutaman minuutin kuluessa, jos on ottaakseen, joten samalla reiällä ei kannata hirveän kauan viettää aikaa. Kun isku sitten tulee, se on raju ja pistää välineet koetukselle.

Haukea väsyttäessä kalaa ei saisi päästää liian lähelle reikää, mutta ei myöskään ruovikkoon, sillä molemmissa paikoissa se voi saada itsensä revityksi helposti irti koukusta. Reiästä kala pitäisi saada pää edellä pois, jota nostokoukku helpottaa huomattavasti, sillä kukaan ei halua tunkea sormia hauen kiduksiin.

Hauki on iso kala pilkkiä, joten välineidenkin pitää olla sen mukaisia. 6-tuumainen reikä, jäykkä vapa ja paksuhko siima ja peruke ovat lähes välttämättömyyksiä. Nostossa nostokoukku on myös erittäin hyvä apu.

Heittokalastus ja vetouistelu

Hauki on kohtuullisen kova kala pistämään vastaan väsyttämisessä, joten aivan kevyimmästä päästä ei välineitä kannata valita, varsinkin jos tarkoituksena on saada yli parikiloinen yksilö.  Suurhaukia on suomessa saatu tilaston mukaan murskaavan ylivoimaisesti eniten vaapuilla. Joku on sanonut, että mitä isompi vaappu, sitä isompi kala. Täytyy kuitenkin muistaa, että kalaa tulee sillä millä sitä pyydetään. Ei ole yhtä ainutta oikeaa vaihtoehtoa. Sopivan ärsyttävä lippa on myös erittäin hyvä vaihtoehto.

Siimassa on syytä olla sopivasti vetolujuutta suhteessa kalastettavan kalan kokoon (esim. 0,20mm monikuidulla ja 0,35mm monofiililla), mutta tärkempää on kuitenkin muistaa laittaa peruke vieheen ja siiman väliin, jottei hauki saa purtua siimaa poikki.

 

Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/rules/ui/ui.plugins.inc on line 20