Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_string.inc on line 272
Siimat ja solmut | Koukussa.fi

Siimat ja solmut

Pyrimme kehittämään artikkeleitamme jatkuvasti. Jos huomaat virheitä tai puutteita, kirjoita siitä täällä.

Kirjoittaja: 
Siimat

Siima on kalastuksessa yllättävän suuressa osassa. Sen kestävyys on ehkä kaikkein ilmeisin ominaisuus, mutta siima vaikuttaa paljon myös heittopituuteen sekä jonkin verran vieheen uintisyvyyteen. Hyvä ja oikeanlainen siima helpottaa kalastusta huomattavasti. Pelkkä hyvä siima ei riitä, vaan siihen täytyisi saada aikaiseksi myös solmu, eikä perinteinen umpisolmu nyt oikein toimi. Alempana on kaksi hyvää kalastussolmua, joilla pärjää pitkälle.

Siimat

Siimoja löytyy alan liikkeestä paljon ja välillä tuntuu, että vähän liikaakin. Sen lisäksi pakkausmerkinnät ovat usein epäselviä, eivätkä ne välttämättä ole täysin vertailukelpoisia tulkinnallisten mittausmenetelmien takia. Joitain perusteita siimoista voidaan kuitenkin kertoa. Siimoja löytyy kahta päätyyppiä: monofiilia, eli yksikuituista nailonsiimaa, sekä monikuitusiimaa, joka on yleisimmin punottua. Näillä kahdella siimatyyppillä on ratkaisevia eroja, jotka kannattaa tuntea.

Monofiilisiimat

Monofiilisiima on venyvää, hankausta kestävää siimaa, mutta sen vetolujuus on suhteellisesti huonompi kuin monikuitusiimalla. Venyvyyden takia monifiilisiima ei ole normaalissa kalastuksessa paras vaihtoehto, sillä tuntuma vieheeseen huonontuu huomattavasti. Toisaalta venyvyyden takia se antaa kalastajan virheitä enemmän anteeksi. Tätä käytetään esimerkiksi lohen kalastuksessa hyödyksi, kun kalaa yritetään saada mahdollisimman hellävaraisesti väsytettyä ja ylös vedestä. 

Monikuitusiimat

Monikuitusiima on harrastajien keskuudessa lyönyt läpi jo niinkin hyvin, että nykyään tarvitsee keksiä hyvä syy, miksi ennemmin valitsisi monofiilin. Kun kalastukseen tarvitaan herkkyyttä, tuntumaa vieheeseen ja hyvää tartutuskykyä, on monikuitusiima ehdoton vaihtoehto. 

Monikuitusiimat ovat vetolujuudeltaan monofiiliin verrattuna aivan toista luokkaa, joten siima voi olla huomattavasti ohuempaa. Tämä johtaa taas siihen, että varsinkin avokeloissa heittopituus kasvaa rajusti ja viehe myös ui vähän syvemmällä vedenvastuksen vähentyessä.

Monikuitusiima on solmukohdista heikoimmillaan. Pakkauksessa lukeva vetolujuus voi olla mitattu suoran siiman vetolujuutena ja  voi täten olla hieman ylimitoitettu. Monikuitusiima on iskunkestävyydeltään huonompaa osin johtuen juuri sen venymättömyydestä. Sen takia painavan vieheen heitossa tapahtuva vahingollinen äkkipysähdys voi olla siiman kannalta kohtalokas. Monikuitusiima on myös monofiilia liukkaampaa, joten solmujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi perinteiseen unisolmuun kannattaa laittaa ainakin 6 kierrosta. Hyvä vaihtoehto on myös valmistajien suosittelema palomar-solmu.

Monikuitusiimojen huonona puolena on niiden huono hankauskestävyys teräviä kulmia vasten, joka on ongelma esimerkiksi jiggauksessa. Toisaalta helppo ratkaisu on tällöin laittaa muutama metri monofiilia kärkeen. 

Solmut

Allekirjoittanut on solmujen opettelussa laiska ja on tyytynyt yhteen ainoaan solmuun, jolla ainakin tähän asti on pärjännyt ilman ongelmia. Unisolmu on erittäin hyvä solmu niin vieheen, lukon kuin leikarinkin kiinnittämiseen. Se toimii myös kahden siiman yhteen solmimisessa, jossa molempiin siimoihin solmitaan omat unisolmut. Se on myös verraton apu siiman solmimiseen kelan pohjalle tiukasti ilman teippiä. Tällöin tarvitaan kaksi eri suuntiin kiristävää unisolmua päällekkäin. 

Unisolmu, kalastuksen perussolmu:

Unisolmu

Monikuitusiimoissa valmistajat suosivat myös testeissä menestynyttä palomar-solmua. Monofiilisiima voi vaurioitua palomarsolmusta  kiristettäessä, joten sille se ei ole suositeltava.

Palomar-solmu, monikuitusiiman ykkönen:

Palomar-solmu


Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /home/int42873/public_html/sites/all/modules/rules/ui/ui.plugins.inc on line 20