Madesoppa
Madekeitto, valmistusaika noin 1 tunti.
Kalalaji:
Made
Ruokatyyppi:
Pääruoka
Raaka-aineet:
- 400 - 1000 g painoinen nyljetty ja siivottu made
- 3 - 6 isoa perunaa
- 1 pieni sipuli
- 2 dl kermaa
- maustepippuria
- laakerinlehti
- pieni pala juuriselleriä
- merisuolaa
- aromisuolaa
- tilliä
- voita
- ruisleipää
Valmistusohje:
- Kuumenna 2 litraa vettä. Lisää siihen lohkottu sipuli, laakerinlehti, pippuri ja n. 1 tl merisuolaa sekä made kokonaisena.
- Keitä kalaa 5-10 minuuttia koosta riippuen. Älä anna kiehua liian kovalla, ettei kala mene rikki.
- Kuori ja lohko perunat.
- Kun kala on kypsä, siivilöi liemi ja ota siitä puolet talteen takaisin kattilaan. Ota talteen myös sipulit, pippurit ja laakerinlehti ja laita takaisin kattilaan. Laita perunat kypsymään liemeen. Lisää suolaa tässä vaiheessa.
- Irroita kalan lihat ruodoista. Kuori juuriselleri ja tee siitä isoja tikkuja. Kun perunat ovat puoliksi kypsyneet, lisää sellerit keittoon ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
- Lisää keittoon voita, tilliä, kerma ja viimeisenä paloiteltu kala sekä ripaus aromisuolaa, mikäli keitto ei ole jo riittävän suolaista.
- Nautitaan ruisleivän kanssa.